makam ve seyir hakkında

makam ve seyir hakkında

İleti seyh_samil 13 Nis 2008, 08:28

dizileri transpoze olan makamları, dinlediğimizde ayırt edebilmek için ne tür çalışmalar yapılıyor?
durak, güçlü ve asma karar gibi özellikler de var ayırt edici olarak ama bir makamın seyrini ve o makama ait diğer yapıları iyi anlamak için "örnek ezgileri dinle" önerisi pek açıklayıcı/yeterli olmuyor, öyle olsa bile bir makamın özelliklerini en iyi yansıtan şarkılar var mıdır, varsa bunların hangileri olduğunu nasıl öğrenebiliriz, mesela kürdi makamının özelliklerini en iyi gösteren şarkılar nelerdir

bir de; müziğimizdeki (Türk müziği) bu kalıplar yaratıcılığı kısıtlamıyor mu, beste yapmak anlamında ??

düşüncelerinizi/bilgilerinizi paylaşır mısınız?????
küçük mücennep ve tanini
Kullanıcı avatarı
seyh_samil

Re: makam ve seyir hakkında

İleti Kültürkü 13 Nis 2008, 23:41

Güzel bir konu; teşekkürler.
Aslında uzun uzun yazmak lazım bu konuda, karşılıklı fikirler gelmesi lazım, öğrenilecek çok şey var bu konuda.
Ben; şahsen peşrev ve saz semaisi diyorum. Özellikle makamların en çok beğenilen ve yaygın peşrevlerini ezbere çalmak lazım. Çünkü; peşrev makamın açılış eseridir. Makamın kulağa çok iyi oturması için, eserin başına çoğu sanatçı peşrev çaldırır. Peşrev ile o makamın eserlerinin hangi makama ait olduğunu bilmek daha kolaydır.

''bir de; müziğimizdeki (Türk müziği) bu kalıplar yaratıcılığı kısıtlamıyor mu, beste yapmak anlamında ??'' Diyorsunuz. Katılmıyorum. Çünkü; çok iyi besteler ve çok iyi besteciler, eser içinde değişik makam geçgileri kullanıyor. Bir eser illaki hangi makamda başlar ise başından sonuna kadar aynı makamda gider diye bir kaide olamaz. Hele hele bazı makam geçkileri yapılır ki adamı uyuşturur... :roll:
ResimResim
Canlar Kemale Ersin, Ersin Mevlâna Gibi.
Türküler kimsenin değildir. Ama; herkesindir. Öyle ise; herkes bildiğini okuyacaktır.
Kullanıcı avatarı
Kültürkü

İleti seyh_samil 15 Nis 2008, 00:02

teşekkür ederim
öğreneceğim ççok şey var daha
araştırmaya devam..
;)
küçük mücennep ve tanini
Kullanıcı avatarı
seyh_samil

İleti ONU® 16 Nis 2008, 18:32

Türk müziğindeki eserlerdeki ''meyan'' bölümleri, bestecilerin serbestliğine izin veriyor.Bu bölümlerde makam dışı geçkilere de sık rastlanabiliyor.
Kullanıcı avatarı
ONU®

Yardım

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir